Discursul lui Mihai Burciu din Departamentul de Stat al Puerto Rico // 2 mai 2014

Departamentul de Stat, 2 mai 2014, la San Juan, Puerto Rico //

d7

Astăzi, 2 mai, la San Juan, Puerto Rico, am avut frumoasa ocazie de a mă prezenta oficialilor sportului național din această țară și colegilor de la Masteratul MEMOS, cel mai important curs în administrare sportivă din lume, organizat de Comitetul Internațional Olimpic și Universitatea Lleida din Barcelona, aceasta, de la San Juan, fiind a doua sesiune din cele patru ale masterului, prima a avut loc în 2013 la Barcelona, iar următoarea va avea loc în octombrie la Madrid…

Astfel, vă propun mai jos câteva rânduri extrase din ciorna mea din limba spaniolă:

Mihai Burciu, Moldova (traducere):

Bine v-am găsit, este o onoare să mă aflu astăzi aici, și în aceste zile în statul Dvs. Am petrecut momente impecabile în aceste zile ale șederii mele, am vizitat locuri pe care le pot numi fără reținere Paradis.

În ce privește proiectul meu, doresc să încep a vă spune că de la sesiunea de la Barcelona din anul 2013 și până astăzi, în regiune, așa cum știți, au avut loc multe întâmplări nefaste.

Una dintre forțele mondiale încearcă din răsputeri și cu nerușinare să ocupe teritorii, să intre cu forța în grădina vecinului, nu mă voi referi cu exactitate despre cine vă vorbesc, Dvs cunoașteți, nu putem deschide termeni politici în frumoasa noastră incursiune sportivă, dar nu puteam să nu trec în revistă situația de acasă.

Moldova este o țară mică, dar frumoasă, vă invit cu mare drag, oricând, cu siguranță vă veți simți atât de frumos la Chișinău cum eu mă simt astăzi la San Juan! Misiunea societății basarabene, de ce basarabene, că am fost despărțiți de patria mamă, România, și supuși să trăim ca străini între două râuri, ni s-au impus frontiere și reguli, este de a schimba această povară, de a deveni un stat european, civilizat, iar dacă nu poate fi posibilă reunificarea patriei, sperăm la o reunificare europeană.

În același context, Moldova nu necesită, nici stânga, nici dreapta, necesită un echilibru în societate, necesită prieteni adevărați, atât din regiune, cât de aici, de peste Ocean.

Dar să vorbim de sport, pentru că de asta sunt aici. Am un proiect, amplu, important, național, pe care, împreună cu acești veritabili specialiști ai Masterului MEMOS în Administrare Sportivă de nivel înalt, de la Universitatea Lleida din Barcelona, Institutul Național de Educație Fizică din Barcelona, Comitetul Național Olimpic din Spania, Comitetul Național Olimpic din Puerto Rico…. mă vor ghida în a întreprinde toți pașii necesari în alcătuirea corectă și eficientă a proiectului, pentru ca ulterior să-l pot prezenta cu succes în fața Comitetului Național Olimpic din Moldova, a Ministerului Tineretului și Sportului din Moldova, în fața șefilor de federații, a școlilor sportive…. Cred că împreună, societatea sportivă din Moldova, putem schimba rumbul sportului național, care merită o altă atitudine.

Nu vă rețin mai mult, în aceste zile vom avea o prezentare a proiectului, în Casa olimpică din Puerto Rico, la 6 mai, astfel vă invit să fiți parte a prezentării mele.

Vă mulțumesc de ospitalitate, de găzduire, invitație, amabilitate. Să aveți parte de victorii! Viva Puerto Rico!

Mihai Mitzy Burciu – Moldova!

Mai multe poze AICI!

d1 d2 d3 d4 d5 d6 d7 d8 d9 d10

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s